Game Percuma Lagi…. di Epic STORE !

Epic Store

Jangan ditunggu lagi, muat turun Epic Store sekarang dan claim game ini CEPATTT !

Game percuma di Epic Store
  • Control (Sehingga 17 Jun 2021)
  • Hell is Other Demons (bermula 17 Jun 2021 sehingga 24 Jun 2021)
  • Overcooked 2 (bermula 17 Jun 2021 sehingga 24 Jun 2021)

Kini, Genshin Impact telah berada di dapati di bawah game client Epic Store. Masih belum ada berita lagi tentang Genshin Impact akan memasuki client-client lain seperti Steam dan Ubisoft.

Game yang santai iaitu Overcooked 2, bagi saya sangat berbaloi untuk dimainkan secara santai. Jadi game ini WAJIB untuk anda semua claim. Game ini boleh dimainkan secara multiplayer COOP sehingga 4 orang pemain. Sangat menyeronokkan !

Rujukan :

[1] Overcooked 2, Epic Store. https://www.epicgames.com/store/en-

[2] Control, Epic Store. https://www.epicgames.com/store/en-US/p/control

Ramai TERTIPU… dengan promosi bulanan Shopee ? Gunakan TRICK ini !

Shopee jualan murah 6.6

Shopee merupakan aplikasi ‘online shopping‘ yang paling banyak digunakan oleh semua orang pada hari ini kerana ianya mudah digunakan, harga yang murah, pelbagai barang mudah didapati, interface app yang cantik dan yang paling menarik, pengguna Shopee selalu mendapat diskaun dan ‘free shipping‘ dari pihak Shopee. Baru-baru ini, pada bulan Jun, Shopee mengadakan jualan murah 6.6 bagi hampir semua produk yang dijual di aplikasi tersebut.

RAMAI ORANG TERTIPU….

Apabila ada promosi bulan seperti 6.6, banyak harga ditawarkan sehingga -50% potongan harga oleh penjual Shopee. Namun adakah benar harga potongan yang diberikan itu? Adakah seller tinggikan harga dan buat potongan harga supaya ianya kelihatan rendah?

JANGAN TERTIPU LAGI, INSTALL ‘PRICE TRACKER‘ INI SEKARANG

Sebelum anda membeli sesuatu produk kerana promosi yang murah, pastikan anda memeriksa harga SEBELUM diskaun itu ditawarkan. Apa yang anda perlukan adalah :

  • Laptop / PC
  • Google Chrome
  • Extension Price Tracker khas untuk Shopee

Langkah 1 :

Buka Google Chrome. Dan gunakan link ini untuk download Extension Price Tracker ini.

Langkah 2 :

Buka website Shopee. Dan set kan ini kepada ‘Shopee’.

Langkah 3 :

Siap! Anda boleh mencari barang yang anda hendak beli dan ‘price history‘ akan muncul. Di sini, anda boleh memeriksa harga Shopee sebelum promosi bulanan diadakan. Berikut adalah contoh produk yang hendak saya beli.

Menggunakan cara ini, anda boleh memeriksa barang yang dijual oleh seller. Kadangkala seller akan meninggikan harga sebelum promosi dan memberi diskaun kepada pembeli supaya ianya kelihatan murah. Berdasarkan gambar di atas, kita dapati bahawa seller webcam yang hendak saya beli ini, tidak menaikkan harga. Harganya RM 409, sepanjang bulan Jun.

POLISI SHOPEE

Sebenarnya, perkara ini dilarang di dalam urus niaga di dalam Shopee. Shopee ada menetapkan Term & Conditions tentang perkara ini. Anda boleh report kepada Shopee sekiranya anda mendapati bahawa ada seller yang berbuat demikian. Jadilah pengguna yang bijak. Semoga bermanfaat.

Rujukan :-

Website dan Aplikasi paling BEST untuk tonton ANIME!

The Top 20 Shonen Anime Adaptations Ranked by Otaku USA Readers
Google Image : Anime Shonen

Mesti ramai peminat anime di sini kan? Kadang-kadang menjadi masalah kepada peminat anime untuk tonton anime. Biasanya mereka dan download anime di Telegram. Jangan risau, hari ini saya akan kongsikan website dan app yang paling best untuk tengok anime. JOM !

9anime.ru

9anime.ru

9anime.ru merupakan website kegemaran saya untuk menonton anime. Ianya mudah untuk digunakan, banyak anime terbaru dan anime lama (nak cari anime 90s pun boleh), dan yang paling best, movie terbaru anime akan mudah didapati disini selepas Blue-Ray edition dikeluarkan. Di sini, saya akan ajarkan cara untuk ‘openwebsite ini.

Langkah 1 :

Langkah 2:

Langkah 3:

Langkah 4:

SIAP !!! Selamat menonton anime kegemaran anda !

Tapi saya nak tengok anime di telefon? Ada app yang bagus?

KATSU

Bagi yang menggunakan ‘App Store‘ (iOS Users)

Bagi pengguna Android :

https://katsu.pw/

SELAMAT MENONTON !

Rujukan :-

Game Percuma ‘LEAK’ Untuk Bulan Jun oleh Epic Store? Bersiap Sedia Untuk Claim !

Google Image : Epic Store free game

Epic Store memang terkenal sebagai sebuah game launcher platform untuk bermain game, sama fungsi seperti Steam dan Garena. Apa yang menarik tentang Epic Store adalah, ia antara game launcher yang paling banyak member game percuma kepada gamer. Hampir setiap 2 minggu, pasti ada sahaja game percuma yang diberikan oleh Epic Store. Ada game biasa-biasa dan adakala Epic Store memberi game AAA games seperti NBA2k21 dan Star Wars Battlefront 2 yang berharga lebih daripada RM200 !

Jadi, apakah game yang bakal ditawarkan oleh Epic Store untuk bulan Jun 2021 ini?

Jeng jeng jeng ! Telah tersebar satu ‘rumour’ game percuma yang akan ditawarkan pada kali ini adalah Rise of the Tomb Raider : Lara Croft !

Save 80% on Rise of the Tomb Raider™ on Steam
Google Image : Rise of the Tomb Raider

Game ini pada harga asal, bernilai RM190 ! Kini di Steam, game ini telah mendapat potongan harga sebanyak -80% dan dijual dengan harga RM38. Jika benar ‘rumour‘ mengatakan bahawa game ini akan ‘free‘ di Epic Store pada 3/06/2021, maka jangan lupa untuk claim.

Sama ada anda berminat untuk claim atau tidak (mesti lah kena claim, game free kan? HAHAHA), anda semestinya perlu memuat turun dan install Epic Store untuk claim game lain yang akan ditawarkan secara percuma di masa hadapan.

Rujukan :

[1] Leaked Epic Games Store Free Game for June 2021 Explained, Gamerant. https://gamerant.com/epic-games-store-free-game-leaked-june-2021/

[2] WHAT IS THE EPIC GAMES MYSTERY GAME FOR JUNE 3RD? LEAK AND RUMOURS EXPLAINED, HITC. https://www.hitc.com/en-gb/2021/06/01/epic-games-store-what-is-the-mystery-game-leak-june-3rd/

Ending Kisah Doraemon Yang ‘Tragis’ Yang Ramai Tak Tahu….

Doraemon adalah satu manga (komik) bersiri yang ditulis oleh Hiroshi Fujimoto dan Motoo Abiko atau nama duo ini lebih dikenali dgn Fujiko F. Fujio pada tahun 1996 dan manga penuhnya diterbitkan pada tahun berikutnya iaitu pada tahun 1970.

Seperti yang diketahui umum, manga ini mengisahkan tentang seorang (?) robot kucing bernama Doraemon, yang dihantar dari masa hadapan oleh cucuk Nobita, Sewashi Nobi untuk membantu Nobita bagi membaiki kehidupannya lantas bagi tujuan untuk mengubah nasib keseluruh keturunan Nobita di masa hadapan.

Fifty years of Doraemon, and still there are lessons to be learned | The  Japan Times
Google Image : Doraemon

Nobita seperti yang kita kenal, merupakan seorang yang pemalas, kuat tidur, selalu gagal dalam matapelajaran yang diambil di sekolah (khususnya matematik) dan tidak berbakat di dalam sukan bola lisut (baseball). Dia juga sering dibuli oleh Gian dan Suneo dalam segala perkara. Dengan adanya Doraemon, kehidupan Nobita semakin baik hari demi hari dengan bantuan gajet magic dan secara tidak langsung, terjalinlah satu ikatan persahabatan yang sangat akrab antara Nobita dan sahabat robot kucingnya itu.

Namun, pernahkah kita semua terfikir, apakah ‘ending’ atau pengakhiran bagi manga ini? Adakah Nobita berjaya mengubah kehidupannya di masa hadapan? Adakah dia dapat berkahwin dengan Shizuka, rakan karibnya sejak kecil? Mampukah Doraemon memenuhi misi untuk membantu rakan baiknya ini?

Stand by Me Doraemon' Review: Japan's Robot Cat Gets CG Upgrade - Variety
Google Image : Doraemon Stand by Me

DISEBALIK KISAH DORAEMON

Setiap mangaka (penulis manga) akan dikenali setelah mereka berjaya menghabiskan manga yang mereka tulis. Ini dilihat sebagai mercu bagi seorang seniwan mangaka. Naruto misalnya, merupakan ‘one of the best manga of all time’ kerana ceritanya yang menarik dan ending kepada manga ini, memuaskan hati seluruh para pembaca.

Malang sekali, perkara ini tidak berlaku kepada manga Doraemon ini kerana penulisnya Fujimoto, meninggal dunia SEBELUM beliau sempat menghabiskan karya agungnya ini pada tahun 1996 ketika populariti manga ini sedang memuncak. Oleh itu, kisah Doraemon boleh dikatakan tergantung kerana tiada pengakhiran seperti manga-manga yang ada.

88.4% of “Stand By Me Doraemon” moviegoers cried during the film | ARAMA!  JAPAN
Google Image : Doraemon Stand by Me

Jadi, apa yang tinggal untuk pembaca adalah spekulasi tentang apakah ending sebenar kepada manga ini. Apa yang kita lihat di Internet, hanyalah ending fan-made.

Tiada ending yang sahih kerana penulis tidak meninggalkan apa-apa wasiat supaya karyanya ini disambung oleh sesiapapun dan hak milik watak Doraemon inipun tidak diberikan kepada sesiapa untuk disambung bagi menghabiskan manga ini. Kita boleh simpulkan bahawa kisah Doraemon ini memang tergantung. Di sini saya ingin berkongsi semua ending fan-made dengan anda kerana ada ending, yang bagi saya sangat sedih dan boleh dikatakan ‘legit’ :

ENDING 1 : Nobita, seorang Autism dan memori bersama Doraemon dan rakan-rakannya adalah satu halusinasi

Antonio de la Mano on Twitter: "Ahora es @Ini_LeFreak quien me chiva que  quién mejor que Alaska y Mario Vaquerizo para doblar a Nobita y Shizuka de  adultos en su última película, ¿
Google Image : Nobita dan rakan-rakan

Nobita mengalami mental disorder sejak kecil dan dikategorikan sebagai autism. Jadi, sepanjang tontonan kita terhadap kehidupan Nobita seperti Nobita pergi ke sekolah setiap hari, bermain baseball dengan Gian dan Suneo, meluangkan masa lapangnya bersama Doraemon dan lain-lain, hanyalah satu ilusinasi yang lahir daripada minda Nobita. Halusinasi yang dicipta di dalam minda Nobita ini dianggap sebagai satu cara untuk Nobita menenangkan jiwa ketika menghadapi ‘depression’. Ya, ending pertama ini agak ‘dark’ dan tidak digemari oleh majoriti peminat doraemon. Ramai peminat Doraemon dari Jepun tidak bersetuju dengan ending ini dan membantah kepada pihak penerbit (walaupun ianya hanya sekadar khabar angin). Pihak penerbit terpaksa mengeluarkan kenyataan bahawa mereka tidak pernah bercadang tentang ending sebegini.

ENDING 2 : Nobita mengalami ‘deep coma’ dan Doraemon menunaikan permintaan terakhir rakannya ini

Never-ending story | WittieWorld: Anything, Anyplace, Anytime
Google Image : fan made illustration

Pada satu hari, Nobita jatuh dan kepalanya terhentak batu lalu mengalami koma akibat daripada insiden ini. Dana yang besar diperlukan untuk merawat keadaan Nobita ini lalu Doraemon pun menjual kesemua gajet-gajet magic dia untuk membiayai rawatan Nobita. Sehingga satu masa, Doraemon telah menjual semua gajet-gajetnya kecuali satu gajet. Gajet yang boleh membawa kita kemana sahaja di dunia, melangkaui era dan merentasi masa. Lalu, permintaan Nobita adalah untuk pergi ke syurga. Doraemon menggunakan gajet terakhirnya ini untuk memenuhi permintaan rakan karibnya ini.

ENDING 3 : Doraemon kehabisan bateri

The Popular Kid's Series Doraemon has actually got an Ending, and It's  Quite Heartwarming | IndiHumor
Google Image : Doraemon kehabisan battery

Pada suatu hari, secara tiba-tiba Doraemon tidak bergerak. Nobita segera menghubungi adik Doraemon iaitu Dorami untuk memeriksa keadaan Doraemon. Dorami mendapati bahawa bateri abangnya telah mati dan perlu diganti tetapi dengan beberapa akibat. Jika bateri Doraemon diganti, segala memorinya akan terpadam. Cara lain adalah, mereka perlu tunggu sehingga ada scientist yang boleh membaiki Doraemon pada era ini. Nobita berasa sedih dan berjanji pada dirinya yang beliau sendiri akan membaiki Doraemon. Sejak dari itu, Nobita tidak pernah membuang masa dan sering dilihat selalu belajar tanpa henti.

Page 1
Page 2
Page 3
Page 3
Page 4
Page 5
Page 6
Page 8
Page 9
Page 10
Page 11
Page 12
Page 13
Page 14
Page 15
Page 16 : End

PENUTUP

Tiada ending yang sahih kerana mangaka kepada manga Doraemon ini tidak sempat menghabiskan karya agung beliau sebelum beliau meninggal dunia. Namun begitu, saya pasti majority kita semua akan setuju dengan ending 3 yang dibuat oleh fan-made. Ending pertama dan kedua terlalu ‘dark’ untuk dikaitkan dengan kisah yang santai seperti Doraemon, lagi-lagi apabila ianya ditonton oleh kanak-kanak bawahan umur. Jadi, boleh dikatakan secara ‘rasmi’ ending ketiga diterima oleh majority peminat kisah Doraemon.

Apakah komen anda?

Rujukan :

[1] https://asfan.wordpress.com/2009/01/27/doraemons-ending-story/

[2] https://www.macrossworld.com/mwf/topic/34783-doraemon-final-episode/

[3] http://islandtalk.asia/blog/?p=128

[4] https://aminoapps.com/c/anime/page/blog/doraemons-ending-conspiracy/JJtd_uPrW2w3n5gYXW2w11pzWlJoNV

[5] https://www.quora.com/How-does-Doraemon-end

[6] http://foreignprophecies.blogspot.com/2007/10/ending-of-doraemon_17.html

Dapatkan game ‘Among Us’ secara percuma di Epic Store sekarang !

Gambar : terdapat satu ‘imposter’ dalam kalangan anda

Game yang santai dan bersahaja sangat sesuai untuk dimainkan ketika anda stress seperti ‘Among Us’. Konsepnya sama seperti permainan yang kita selalu bermain iaitu ‘Werewolf’ iaitu terdapat seorang ‘wolf’ ataupun penyamar di dalam kumpulan kita, dan kita dikehendaki untuk menyiasat dan mencari duri dalam daging ini. Anda boleh cuba bermain game ini. Paling menarik, game ini bole didapati secara percuma di Epic Store

Gambar : potongan harga daripada RM12.50 kepada PERCUMA di Epic Store

Specifikasi PC/Laptop yang diperlukan untuk bermain game ini terlalu rendah. Oleh itu, semua jenis laptop/PC mampu memainkan game ini

Minimum :

OS : Windows 7 SP1+

Processor: SSE2 instruction set support

Memory: 1 GB RAM

DirectX: Version 10

Storage: 250 MB available space

Gambar : gameplay Among Us

Game ini boleh dimainkan sebanyak 4-10 players dengan pelbagai mode dan map baru yang ditawarkan.

Oleh itu, jangan buang masa lagi dan claim lah game ini di Epic Store segera kerana promosi claim secara percuma ini hanya sehingga 03/06/2021 iaitu seminggu dari sekarang. JOM KITA CLAIM SEKARANG !

[1] https://www.epicgames.com/store/en-US/p/among-us

Teori Konspirasi COVID-19, adakah boleh diterima sebagai hujah dalam agama ini?

Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2  (SARS-CoV-2) atau lebih dikenali sebagai COVID-19 merupakan suatu pandemik yang telah menimpa seluruh dunia lantas mengubah cara hidup kita dalam menghadapi wabak ini. Kes pertama COVID-19 merupakan kes dari China di sebuah bandar, Wuhan dan selepas itu, wabak ini terus merebak ke seluruh dunia dalam jangka masa yang singkat.

WHO drawing research roadmap to combat coronavirus, newly named COVID-19 |  2020-02-11 | BioWorld
Google Image : virus covid-19 dari pandangan microscopic

Pada hari ini, dengan kesungguhan para doktor dan saintis dalam menghadapi wabak ini, penyakit ini telah mampu dikekang dengan penghasilan vaksin yang pertama iaitu Pfizer. Cabaran ini telah diatasi oleh umat manusia sedunia dengan penghasilan vaksin ini. Sehingga kini, telah wujud pelbagai jenis vaksin untuk menghadapi COVID-19, di mana kesemua jenis vaksin ini boleh diambil dan mempunyai ‘effective rate’ yang tinggi dalam membantu badan kita menghasilkan antibody yang kuat untuk menghadapi virus COVID-19.

Namun, wujud pula cabaran baru dalam mengajak umat ini mengambil vaksin sebagai langkah pencegahan terhadap wabak ini iaitu penyebaran berita palsu dan TEORI KONSPIRASI. Lebih malang lagi, berita yang tidak sahih dan konspirasi teori ini disebarkan oleh mereka yang dipandang tinggi oleh masyarakat seperti para ustaz dan ustazah, asatizah dan ‘influencer’ yang bercakap perkara yang mereka tidak ketahui.

Apa itu KONSPIRASI TEORI?

Google Image : simbol ‘mata’ yang terkenal dengan konspirasi teori

Konspirasi teori merupakan satu ‘explanation’ terhadap sesuatu kejadian yang berlaku, di mana ianya dipercayai telah dirancang oleh sesebuah organisasi (Illuminati) dan beberapa buah entiti. Ianya menarik untuk dibaca sebagai bahan bacaan santai dan bersahaja tetapi apabila ianya mampu mengubah persepsi kita terhadap sesuatu, maka ia dianggap BERMASALAH.

Terlalu banyak teori konspirasi di luar sana (boleh google sendiri), dan di sini saya bagi beberapa contoh mengenai teori konspirasi yang wujud di Internet :

  • Peristiwa 9/11 : dipercayai telah dirancang oleh beberapa pihak sebagai satu ‘event’ untuk memburukkan imej Islam
  • Google image : ketika peristiwa 9/11
    • Amerika sebagai negara pertama yang sampai ke bulan : pihak conspirators berpendapat bahawa Amerika tidak sampai ke bulan sebenarnya, mereka hanya ‘berlakon’ di satu set penggambaran. Tujuannya adalah untuk menunjukkan Amerika merupakan kuasa besar berbanding Rusia.
    Google Image : angkasawan Amerika berjalan di bulan
    • Bumi itu bukan Bulat : para flat earthers percaya bahawa Bumi yang kita telah anggap sebagai bulat ini sebenarnya mendatar dan leper. Lebih malang apabila ada umat Islam yang percaya akan fakta ini.
    Google Image : illustrasi bumi yang digambarkan sebagai ‘flat’
    • Stonehedge/Piramid dan semua mercu dunia ini dibina oleh makhluk asing : pembinaan mercu dunia yang sangat kompleks ini, susah untuk dihadam oleh kita bahawa ianya dibina ketika manusia ‘tidak’ maju dengan teknologi dan peralatan yang canggih
    Google Image : illustrasi imej Stonehedge dilawat oleh UFO. Hanya lakaran sahaja

    Dan banyak lagi konspirasi teori yang ‘kelihatan‘ meyakinkan. Sebenarnya, kesemua teori konspirasi ini telahpun dijawab dengan hujah oleh para pakar dan ahli agamawan menggunakan hujah dalam bentuk kajian saintik, cross reference sejarah dan juga dalil dari Al-Quran & As-Sunnah (jika ianya melibatkan agama Islam). Terbukti bahawa konspirasi teori ini merupakan berita PALSU yang dibina di atas prasangka yang tiada bukti, salah faham dalil Al-Quran & Sunnah, dan susah menerima kebenaran.

    Teori Konspirasi COVID-19 dan Agama Islam

    Agama Islam merupakan agama terdiri daripada hujah. Hujah itu datang dalam bentuk nas dan dalil daripada Al-Quran & Sunnah dan juga Islam tidak pernah menolak dalil akal dengan syarat, ianya tidak melangkaui apa yang disebut Al-Quran & Sunnah. Islam juga mengikhtiraf bahawa setiap perkara ada pakarnya dan kita perlu merujuk mereka.

    Firman Allah dalam surah Al-Anbiya :

    وَمَآ اَرْسَلْنَا قَبْلَكَ اِلَّا رِجَالًا نُّوْحِيْٓ اِلَيْهِمْ فَسْـَٔلُوْٓا اَهْلَ الذِّكْرِ اِنْ 

    maka tanyakanlah oleh kalian kepada orang-orang yang berilmu, jika kalian tidak mengetahui. (Al-Anbiya: 7)

    Maksudnya, tanyakanlah kepada ahlul ilmi dari kalangan umat-umat terdahulu —seperti kaum Yahudi dan kaum Nasrani dan semua pemeluk agama terdahulu— apakah rasul-rasul yang datang kepada mereka itu manusia atau malaikat? Jawaban mereka tentu saja tiada lain adalah manusia. Hal ini merupakan nikmat Allah Swt. yang sempurna kepada makhluk-Nya, karena Dia mengutus rasul-rasul-Nya kepada mereka dari kalangan mereka sendiri, sehingga para rasul itu dapat menyampaikan kepada mereka dan mereka dapat menerima dari para rasul.

    Untuk kefahaman tentang perkara ini, saya bawakan keratan video daripada Dr MAZA, mufti daripada Perlis dan juga Dr Kamilin, Ahli Jawatankuasa Fatwa Negeri Perlis.

    Untuk info lain : https://www.bharian.com.my/dunia/eropah/2021/01/778233/umat-islam-kanada-diingatkan-jangan-terpedaya-teori-konspirasi-anti

    Semoga dengan perkongsian ini, kita mampu mengubah pemikiran kita selari dengan apa yang dikehendaki oleh Allah dan Rasul. Islam tidak pernah membinasakan akal bahkan menerima akal sebagai hujah dalam sebahagian daripada perbincangan dalam agama. Islam mengajar kita supaya menghormati akal dan menerima sesuatu itu setelah dibentangkan hujah yang sahih. Jelas bahawa, teori konspirasi yang disebarkan di sosial media dan group whatsapp hanyalah mesej yang tidak sahih dan bertujuan hanya untuk menakutkan orang ramai daripada menerima vaksin.

    References :

    [1] https://www.scmp.com/news/china/society/article/3074991/coronavirus-chinas-first-confirmed-covid-19-case-traced-back

    [2] https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/technical-guidance/naming-the-coronavirus-disease-(covid-2019)-and-the-virus-that-causes-it

    [3] https://www.bharian.com.my/dunia/eropah/2021/01/778233/umat-islam-kanada-diingatkan-jangan-terpedaya-teori-konspirasi-anti

    3 Hadis POPULAR yang selalu kita dengar, tetapi TIDAK SAHIH

    Sejak kita membesar, kita sering kali dibacakan dan didengarkan hadis-hadis kepada kita oleh para ustaz, ustazah, pakar motivasi dan asatizah sebagai suatu bentuk peringatan atau galakan untuk beribadah. Namun begitu, pernahkah kita menyemak kembali hadis-hadis yang selalu kita dengar akan kesahihannya?

    Hari ini, sayang ingin berkongsi 3 hadis yang popular dalam kalangan masyarakat kita tetapi hadisnya tidak sahih bahkan ianya dinilai PALSU. Sebelum itu, saya ingin berkongsi kepada pada sahabat akan peringatan Nabi kita Muhammad SAW tentang ancaman kepada mereka yang berdusta atas nama beliau dalam menyampaikan sesuatu hadis. Terdapat banyak hadis yang menyebut tentang ancaman Nabi kepada mereka yang berdusta atas nama beliau, antaranya :

    Nabi SAW bersabda :

    مَنْ كَذَبَ عَلَيَّ فَلْيَتَبَوَّأْ مَقْعَدَهُ مِنَ النَّارِ

    Maksudnya: “Barangsiapa yang berdusta di atas namaku, maka siaplah tempatnya di dalam neraka.” (HR Bukhari no. 107).

    Terdapat juga hadis lain, iaitu :

    Dari Al Mughirah, ia mendengar Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

    إِنَّ كَذِبًا عَلَىَّ لَيْسَ كَكَذِبٍ عَلَى أَحَدٍ ، مَنْ كَذَبَ عَلَىَّ مُتَعَمِّدًا فَلْيَتَبَوَّأْ مَقْعَدَهُ مِنَ النَّارِ

    Sesungguhnya berdusta atas namaku tidaklah sama dengan berdusta pada selainku. Barangsiapa yang berdusta atas namaku secara sengaja, maka hendaklah dia menempati tempat duduknya di neraka.” (HR. Bukhari no. 1291 dan Muslim no. 4).

    Semoga kita semua dijauhi dan tidak termasuk dalam golongan yang disebut oleh Nabi kita ini, insyaAllah.

    HADIS PERTAMA : Hadis seksaan bagi mereka yang meninggalkan solat tertentu

    Poster menunjukkan azab khusus bagi mereka yang meninggalkan solat di sebuah masjid

    STATUS HADIS 1 :

    Hadis ini adalah hadis PALSU. Ia dihukum sebagai palsu oleh Ibn Hajar dengan katanya “Hadis ini terzahir kabatilannya daripada (rekaan) hadis-hadis ahli tarekat

    Apa yang perlu saya lakukan?

    Solat merupakan perkara yang penting dalam agama Islam bahkan ianya termasuk dalam rukun-rukun Islam dan wajib ditunaikan bagi setiap Muslim. Meninggalkan solat merupakan suatu dosa besar. Ianya tidak bole ditinggalkan walau dalam apa keadaan sekalipun (Islam memberi rukhsah kepada penganutnya dalam sesuatu keadaan). Solat merupakan ibadah khusus yang istimewa buat orang Islam.

    Namun begitu, ancaman dan azab yang terlalu detail seperti yang disebut di dalam poster, tidak disebut secara khusus di dalam Al-Quran mahupun hadis-hadis yang sahih. Kita perlu ketahui bahawa untuk mengetahui perkara-perkara ghaib (dalam kes ini, dosa bagi orang yang meninggalkan solat), ianya perlu kepada dalil-dalil dan nas-nas yang sahih. Cukup sekadar kita tahu bahawa meninggalkan solat itu merupakan suatu dosa besar dan tidak seharusnya dilakukan oleh seorang Muslim. Oleh yang demikian, menjadi suatu kewajipan untuk kita sebagai seorang orang Islam, untuk memenuhi tuntutan solat. Maka, menjadi kewajipan bagi kita untuk menyebarkannya.

    HADIS KEDUA : Hadis kisah Ukasyah ingin memukul Nabi Muhammad SAW sebelum Baginda wafat

    Video kisah Ukasyah yang sangat menyayat hati para pendengar tetapi tidak sahih

    STATUS HADIS 2 :

    Kata Ibn al-Jauzi
    (Kitab al-Maudhu’at, jld 1, hlm 301)

    هذا حديث موضوع محال كافأ الله من وضعه وقبح من يشين الشريعة بمثل هذا التخليط البارد والكلام الذى لا يليق بالرسول الله اصلى الله عليه وسلم ولا بالصحابة , والمتهم به عبد المنعم بن ادريس.


    Maksudnya:
    Hadis ini palsu yang mustahil (berlaku). Semoga Allah SWT membalas kepada sesiapa yang merosakkan syariah dengan kekeliruan yang dingin dan ucapan yang tidak layak bagi Nabi SAW dan tidak layak bagi sahabat. Yang dituduh (dalam memalsukan hadis ini) ialah Abdul Mun’im bin Idris.

    Kisah ini juga telah dikritik oleh Mufti Wilayah Persekutuan di dalam koleksi fatwa Irsyad Al-Hadith. Saya kepilkan link untuk rujukan para pembaca. Sini

    Apa yang perlu saya lakukan?

    Cerita ini sangat popular dalam kalangan masyarakat kita bahkan kisah ini sangat menyayat hati para pendengar sehingga kita mampu menitiskan air mata. Namun begitu, perlu diketahui umum bahawa hadis ini tidak SAHIH. Semoga para pembacaan artikel ini mampu menghentikan penyebaran kisah begini dan menyampaikan status sebenar kisah ini kepada orang ramai. Kita bimbang kisah ini telah menimbulkan fitnah kepada Nabi SAW walaupun niat asalnya adalah baik.

    HADIS KETIGA : Sumber rezeki 9/10 datangnya daripada berniaga

    Nasihat yang selalu kita dengar mengenai keutamaan berniaga (business)

    STATUS HADIS 3 :

    Status untuk hadis ini adalah dhaif .

    Saya bawakan tulisan artikel daripada laman sesawang Mufti Wilayah Persekutuan di dalam Irsyad al-Hadith beliau (sini). Beliau memberi komentar dan hujah seperti berikut :

    Di sini kami datangkan beberapa pendapat para ulama’ dalam menyatakan status hadith ini:

    Imam Ibn Abd al-Bar (463 H) mengisyaratkan bahawa hadith ini dhaif di dalam kitabnya kerana beliau menggunakan sighah tamridh (صيغة التمريض) ketika menukilkan hadith ini. [Lihat: al-Istizkar, 619/8]

    Imam al-Iraqi (806 H) ketika mengtakhrijkan hadith ini di dalam ihya’ Ulumuddin berkata: Berkata Ibrahim al-Harbi di dalam Gharib al-Hadith, hadith tersebut datang daripada Nu’aim bin Abd al-Rahman dan perawi-perawinya adalah thiqah. Dikatakan bahawa Nu’aim adalah sahabat sebagaimana dinyatakan oleh Ibn Mandah dan dakwaan itu adalah tidak benar. Telah berkata Abu Hatim al-Razi dan Ibn Hibban bahawa Nu’aim adalah seorang tabi’i maka hadith tersebut adalah mursal (iaitu hadith yang gugurnya sahabat daripada sanad hadith tersebut). [Lihat: al-Mughni: 419/1]

    Melihat kepada beberapa pandangan di atas, kami juga cenderung kepada pandangan yang mengatakan hadith di atas adalah dhaif kerana berlaku keguguran pada sanad hadith tersebut. Walaupun hadith tersebut adalah dhaif, tetapi berniaga merupakan salah satu pekerjaan yang terpuji. Ini kerana, Rasulullah SAW terkenal sebagai seorang peniaga sebelum dan selepas Baginda SAW dilantik menjadi rasul. Hal ini, banyak dinukilkan di dalam kitab-kitab sirah apabila Nabi SAW bersama bapa saudaranya Abu Thalib pergi ke Syam bagi tujuan berniaga. Selain itu, Nabi SAW juga pernah membantu isterinya yang tercinta Khadijah binti Khuwailid dalam perniagaan dan banyak lagi peristiwa-peristiwa yang lain.

    Boleh layari full website Mufti Wilayah Persekutuan untuk keterangan penuh

    https://muftiwp.gov.my/artikel/irsyad-al-hadith/2689-irsyad-al-hadith-siri-ke-292-perniagaan-adalah-sumber-rezeki-terbesar

    Apa yang perlu saya lakukan?

    Hadis ini statusnya adalah dhaif. Islam mengalakkan semua jenis pekerjaan mengikut kepakaran masing-masing. Jika kamu hebat dalam bidang engineering, maka jadilah kamu seorang engineer. Jika kamu hebat dalam ilmu perubatan, maka doktor lah profesion yang terbaik buat kamu. Jika kamu minat berniaga, maka jadilah kamu businessman yang berjaya. Tidak dinafikan bahawa berniaga (business) membawa keuntungan yang lumayan kerana hasilnya adalah datang daripada titik peluh kita sendiri tetapi jika hendak berniaga kerana ianya, tuntutan Islam, maka perkara tersebut tidak betul. Islam tidak mengehadkan kita dalam mencari sumber rezeki. Sebarang pekerjaan adalah suatu bentuk rezeki.

    KESIMPULAN

    Google Image : Beramal

    Semoga selepas pembacaan artikel yang ringkas ini, kita mendapat pengajaran yang bermakna. Hadis yang popular lagi masyhur, tidak menjaminkan bahawa hadis itu sahih. Kesahihan sesuatu hadis itu perlu dibuktikan dan tidak cukup sekadar ‘alahh hadis ini kan mengajak kita buat kebaikan’. Ingatkan bahawa Islam ini adalah agama yang sarat dengan hujah. Setiap perkara yang disandarkan atas nama agama, mestilah dibawa sekali dalilnya. Akhir sekali, semoga kita semua tidak termasuk di dalam hadis ancaman Nabi SAW terhadap mereka yang berdusta atas nama beliau.

    Selamat beramal !

    Rujukan :

    [1] https://muftiwp.gov.my/artikel/irsyad-al-hadith.

    [2] Hadis Palsu & Daif Popular Dalam Masyarakat Melayu, Dr Rozaimi Ramle.