Gempar!!! Pesawat Israel berlegar di ruangan udara Malaysia

Kehadiran sebuah pesawat pengintip prototaip yang dimiliki oleh Israel telah dilaporkan sedang menjalankan ujian penerbangan di Singapura. Dikatakan ujian penerbangan tersebut telah dilakukan sekurang-kurangnya 4 jam sebelum mendarat di pengkalan tentera udara di Singapura.

Berdasarkan laporan daripada jurnal Defense Security Asia, pesawat perisikan elektronik ini dimiliki oleh Israel Aerospace Industries-Elta (IAI-Elta), jenis Boeing 737-400 bernombor 4X-A00 yang berpangkalan di Tel Aviv. Dikatakan syarikat kontraktor ini memiliki kepakaran dalam risikan selain sistem elektronik bagi kegunaan keselamatan.

Jejak penerbangan Boeing 737-400 yang berlegar selama empat jam di ruang udara

Berdasarkan rekod penerbangan, pesawat tersebut telah berlepas dari Israel dan melalui ruang udara Tebing Barat pada 18 Mei lalu. Pada 20 Mei, pesawat tersebut telah tiba di utara Selat Melaka pada pukul 6 pagi waktu Malaysia. Seterusnya, pesawat itu melalui ruang udara Kuala Lumpur pada ketinggian 28,975 kaki. Pesawat itu memasuki kawasan luar persisiran Melaka pada pukul 11.30 pagi.

Pesawat ini direka untuk menampung sistem perisikan rondaan dan pemantauan maritim, gambaran perisikan , sistem amaran awal udara (AEW) dan sistem perlindungan misil pesawat komersil. Pesawat ini juga pernah digunakan bagi mengintip kapal yang menyeludup senjata api ke Palestin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: