Komunikasi virtual dengan 3D imaging – Project Starline

Dikala dunia sedang menghadapi wabak Covid-19, kaedah komunikasi menggunakan panggilan video sering menjadi pilihan utama pengguna untuk berkomunikasi dengan ahli keluarga serta rakan-rakan. Terdapat pelbagai platform yang wujud seperti Zoom, Discord, Google Meet dan pelbagai lagi sering menjadi pilihan pengguna. Namun demikian, kita tidak boleh menafikan bahawa pengalaman menggunakan kaedah panggilan video amatlah berbeza jika dibandingkan dengan interaksi secara langsung.

Baru-baru ini, Google telah memperkenalkan projek terbaru mereka yang dipanggil Project Starline. Projek ini menggunakan teknologi yang maju dengan menggabungkan perkakas dan perisian yang dicipta untuk mewujudkan kaedah panggilan video yang memberi pengalaman seolah-olah pengguna sedang bercakap secara langsung.

Google's Project Starline is like Zoom with holograms — and we're kind of  scared | Tom's Guide
Sumber: Google Project Starline

Untuk menjayakan projek ini, mereka telah mencipta sistem pemaparan yang boleh memaparkan video realistik yang menampakkan seolah-olah orang tersebut benar-benar ada di hadapan kita tanpa perlu gelas tambahan.

Teknologi ini masih terhad kepada beberapa pejabat Google sahaja. Namun mereka berhasrat untuk teknologi ini mampu milik dan senang diakses semua orang.

Video demo penggunaan Project Starlink ini boleh dilihat dibawah ini. Ianya adalah salah satu projek yang mengagumkan dan sangat dinanti-nantikan. Ia bukan berguna semasa pandemic ini, malah boleh digunakan bagi mereka yang tinggal berjauhan dan ingin merasai pengalaman komunikasi secara immersive.

Rujukan :

[1] https://blog.google/technology/research/project-starline/

One thought on “Komunikasi virtual dengan 3D imaging – Project Starline”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: