Perempuan melayu sering “playing victim” apabila ingin putus hubungan dengan pasangan.

Lelaki di Malaysia sering menjadi mangsa keadaan apabila hubungan percintaan mereka sedang goyang. Apabila seseorang wanita sudah tidak lagi mahu meneruskan hubungan dengan pasangannya, wanita tidak sanggup untuk dirinya menjadi punca hubungan itu tidak dapat diteruskan walaupun sebenarnya mereka yang bersalah.

Wanita akan cuba sedaya upaya untuk menunjukkan bahawa dirinya tidak bersalah dan menjadikan pasangan lelakinya ialah punca utama hubungan mereka tidak dapat diteruskan. Hal ini menyebabkan lelaki di Malaysia menjadi buntu dan lemas dalam memastikan hubungan percintaan mereka kekal teguh. Walaupun lelaki sudah banyak berusaha untuk memikat semula hati pasangannya, wanita tetap akan memilih untuk putus dan menyalahkan lelaki secara nyata.

Persoalannya adakah watak dan karaktor “play victim” ini hanya dilakukan oleh perempuan melayu? Mungkin perilaku ini dibawa turun temurun dari zaman dahulu atau ianya akibat dari pengaruh media yang menyebabkan perempuan melayu berkelakuan sebegini.

Karaktor perempuan melayu sebegini telah mengakibatkan ramai lelaki melayu lebih gemar untuk menjalinkan hubungan percintaan dengan wanita dari luar negara atau berbangsa selain melayu.

Fikir-fikirkan…

One thought on “Perempuan melayu sering “playing victim” apabila ingin putus hubungan dengan pasangan.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: